Wooden Island 2015 (Retrospekt)

Så er det et par dage siden, vi havde en fantastisk søndag med Svartlöga, 10 andre skibe, en platform på 75 kvadratmeter samt 20 kunstnere.
Det var den 6. september og nogle dage med kraftig regn og blæst var netop passeret. Dvs. det stadig blæste op til 12 m/s, så nogle både (især fra fjernere havne) måtte desværre opgive at nå frem. Ligeledes blev dronen på land, da det blæste for kraftigt til at lege med så dyrt udstyr. Heldigvis
kom vinden fra N og NV, så for os der var sejlet til Kalø Vig, var der god læ bag ruinen.

Wooden Island-eventet begyndte i 2014 – på initiativ fra Svartlögas ejer, Henrik wooden15Grønborg. Tanken er, at en masse træskibe kommer sejlende fra havnene omkring Aarhus-bugten, kaster anker, binder sig sammen og tilbringer nogle hyggelige timer sammen – med gensidige besøg hos hinanden og kunstneriske, maritime oplevelser. Vi vil gerne genoplive den samhørighed, som havet i Århusbugten tidligere gav til Østjylland.
Allerede her i 2015 havde arrangementet vokset sig større. Der var blevet bygget et stor platform, som kunne fortøjes mellem skibene og der deltog flere kunstnere end sidste år. Datoen var blevet rykket frem til begyndelsen af september, hvilket klart var en fordel vejrmæssigt.
Eventet skal kulminere i forbindelse med kulturby 2017, så næste år vil blive en slags generalprøve.

Dagen begyndte kl. 9, hvor der var digtoplæsning fra platformen, mens den stadig lå på siden af Svartlöga i Aarhus Træskibshavn.
Derefter var der afgang mod Kalø Slotsruin, hvor vi kastede anker ved 14-tiden. Det var tungt at transportere platformen, så farten var næsten nede ved 2 knob til tider. Men heldigvis var der masser af musik ombord og humøret var højt.

Fra kl. 14 ankrede skibene op og de næste 3 timer var der fuld gang i de kreative udfoldelser på platformen og under dæk.
Programmet spændte vidt med sing-a-song-writer, elektronisk musik, varsler med kæppe, folkedans med band, maritim guitarsang, flamingodans og cha cha cha med folket, yiddish sange, digtoplæsning, visdomsord samt lydværk om hvalgymnastik. De forskellige både bidrog med kage til fælles kaffebord og der blev hygget igennem i den flotte sol og den friske vind.

Hjemturen gik noget hurtigere, og vi nåede op over 4 knob. Ved 21-tiden var Svartlöga hjemme igen, og platformen blev parkeret i træskibshavnen, hvor den vil blive demonteret og elementerne vender tilbage til arbejdsopgaverne i havnen.

Tak for støtte og samarbejde med Nationalparken Mols Bjerge, Syddjurs Kommune, Fonden Århus 2017 og Fregatten Jylland – vi glæder os til de næste års ideudvikling. wooden15-1
Tak for lån af lydudstyr til Kulturskolen i Skanderborg.
Og ikke mindst tak til alle deltagerne, til madlavnings- og kagebagefolket og selvfølgelig til Henrik Grønborg og medarbejdere for at bygge og slæbe platformen m.m.

Det detaljerede program var således:
• Digtoplæsning af Poul Lynggaard Damgaard – på platformen
• Afsejling fra TSA mod destination Kaløvig
• Ankomst i Kaløvig – organisering af platform og frokost til gaster og kunstnere
• Louise Vangsgård med band
• Præsentation af dagen ved Dina, Henrik og Sara
• Svend Seegert – Sanger og sangskriver
• Spedejns varsler Ved Elisabeth Groot og Lene Bay
• Elektronisk musiker Psyched Mind
• Kaj Bredholt og Erica Sanchez og Brinth med Flamingo og cha cha cha fra Odin Teater
• Jeremy og Lotte med skibsorkestereret – Kædedans
• Henrik Bredholt – Klezmer og yddish sange
• Katharina Fuglsang – Oplæsning af tekst
• Derudover John Engelbrechts visdomsord på drivtømmer, Jonas Kjeldgaard Sørensen med tekst og lydværk om hvalgymnastik og digt af Christian Skov
• Ankomst træskibshavnen i Aarhus.