Om skibet

(Read in English here)

Her kan du læse om Svartlögas oprindelse. Læs her hvordan Svartlöga fik sin mast

Svartlöga er ejet af frivillig foreningen Svartlögas fremtid og ligger i Ebeltoft Fregathavn.

Svartlöga er bygget i 1964 på Karlskrona Orlogsværft som minestryger. Skibet var et ud af en serie på syv, der skulle udgøre en vigtig del af det svenske kystforsvar samt redningsberedskab. Af de andre skibe i flåden har vi kendskab til følgende: Rödlöga, Gousen, Gilöga (hjemmehørende i Aarhus). Svartlöga gjorde tjeneste ved det svenske kystforsvar fra midten af 1960’erne til begyndelsen af 1990’erne under Den Kolde Krig.

I 2005 købte Henrik Grønborg skibet, og ombyggede det til et sejlskib med Bermuda ketch rig. I 13 år voksede der et fællesskab op omkring skibet. Frivillig foreningen “Svartlögas Venner” blev stiftet, der med Henrik Grønborg i spidsen, opbyggede, sejlede og afholdte kulturarrangementer ombord i Aarhusbugten. Skibet har indgået i kunstprojekter for Aarhus kommune og deltog i Tall Ship Race i 2013. Under Aarhus 2017 husede Svartlöga Anohni (Antony and the Johnsons) og var en stor praktisk spiller i den store åbningsceremoni med tusind lanterne skibe. Tilbage i 2015 var Svartlöga skibet der bugserede Vibeke Nørgaard Rønsbo 5 meter flaskepost til Sculptures By The Sea, Aarhus, og Floating Art i Vejle, blandt flere steder.

I efteråret 2018 skulle Svartlöga på 15 måneders langfart, Nordatlanten rundt. Grundet lokalt hårdt vejr med faldvinde forliste Svartlöga d. 25 august uden for den hollandske kyst, -ingen omkom. Skibet blev erklæret totalt forlist og stod til ophugning. Frivillig foreningen “Svartlögas Fremtid” blev mobiliseret og har overtaget ejerskabet af skibet.

Navnet Svartlöga stammer fra en lille ø i den stockholmske skærgård. Øen var beboet af fastboende indtil 1964 og er siden blevet et rekreativt område med sommerhuse og anløb af en færge i sommerperioden. Skibet blev i begyndelsen af 1990’erne udfaset af aktiv tjeneste og senere solgt til privat brug.