om Svartlöga

Svartlöga har i dag sin faste kaj på Grenaa Havn, Djursland. Skibet er både et foreningsskib, hvor foreningsmedlemmer arbejder sammen om at renovere den pensionerede minestryger, men skibet er også en eksperimenterende platform for samtidskunst og kultur (platformen har navnet OXER, efter Svartlögas kendingsbogstaver).

Som foreningsskib danner Svartlöga rammerne for et fællesskab, der sejler og dyrker de traditionelle maritime håndværkstraditioner. Som flydende kulturhus arrangeres der udstillinger, udgivelser og events, hvor samtidskunstnere og andre aktører inviteres til at gentænke, udfordre og kontekstualisere brugen af et skib og havet som tema. 

De to spor eksisterer ikke sideløbende, men flettes sammen på kryds og tværs i alt, der foregår ombord. Alle er velkommen til at være med foreningen! Nedenfor kan du læse - og høre - mere om Svartlögas historie og tranformation.


Svartlögas vise

I 2020 skabte forfatter Sanne Flyvbjerg, komponist Rikke Bjerring og billedkunstner Søren Assenholt et kvad, der fortæller Svartlögas livshistorie; fra minestryger i den svenske skærgård til flydende kunsthal i Ebeltoft hvor skibet dengang havde havn. Musik og tekst tager udgangspunkt i strukturen fra de gamle Sea Shanties. Tempo, rytme og energi bliver styret af bådsmandens kald, besætningen svarer og ved fælles hjælp bliver trosser hevet ind, imens der synges, sejlene bliver hejst, ankeret hæves. Lyt!

 

Svartlögas historie: begyndelsen, 1964

Navnet ‘Svartlöga’ stammer fra en lille ø i den stockholmske skærgård. Øen var beboet af fastboende indtil 60erne og er siden blevet et rekreativt område med sommerhuse og anløb af en færge i sommerperioden. ‘OXER’, brugt som titel på udstillingsplatformen, er skibets kendingsbogstaver (som en nummerplade).

M49 Svartlögas historie begynder i den svenske marine. Hun er bygget på Karlskrona Orlogsværft 1964 og fungerede som minestryger under den kolde krig. 

Hun er ét ud af syv søsterskibe som er bygget efter danske kutterprincipper. Skroget er solidt dimensioneret fyrretræs spanter op til 80 cm høje ned mod kølen, derpå beklædning i eg indvendig 45 mm og udvendig 75 mm. Overbygningerne er, af gode grunde, aluminium siden den oprindelige status gjorde, at der ingen magnetisk påvirkning må være pga. minerne. Dækket Oregon Pine, øvrige detaljer over dæk er egetræ og riggen Douglas Gran. Alle beslag og metal-detaljer er håndsmedede til formålet. Skibet måler 24 meter og 6,5 meter i bredden og udgører 140 ton. Sidst i 80érne fik skibet ny motor, en Volvo Penta 380 hk fra 1986.

Billeder fra Varvshistoriska Föreningen i Karlskrona.

nyt liv, 2005

I 2005 købte tømrermester og havne-entreprenør Henrik Grønborg skibet, renoverede det til topkvalitet og riggede det op med master og sejlføring som Bermuda ketch rig. 

I de følgende 14 år herefter voksede der et fællesskab op omkring skibet. Frivillig foreningen ‘Svartlogas Venner’ blev stiftet, og med Henrik i spidsen opbyggede, sejlede og afholdte foreningen kulturarrangementer ombord, både i Aarhusbugten hvor det havde hjemme, rundt i landet og nabolandene.

Tilbage i 2015 bugserede Svartlöga Vibeke Nørgaard Rønsbos 5 meter lange flaskepost ud på havet til udstillingen Sculptures By The Sea, Aarhus. Dette blev gentaget til Floating Art i Vejle, og flere steder i Nordjylland.

Under Aarhus som kulturhovedstad 2017 var Svartlöga en medspiller i forhold til den store åbningsceremoni med tusinde lanterneskibe. Skibet var derudover platform for musiker Anohnis performance et par dage efter.

Skibet var i en årrække, hovedarrangør af Wooden Island i Aarhusbugten, hvor skibe lå for anker, fortøjet sammen, som en flydende træø. Her blev digte, dans, kunst, musik, teater og gøgl opført i et dagsprogram. Derudover har der været mange koncerter ombord og længere turneringer med bands, teatertrupper og workshops såsom; ‘Skvulp’, ‘Norden Fra’ og ‘Krulls sejlende grafik workshop’.

langfart og forlis, 2018

I efteråret 2018 skulle Svartlöga på 15 måneders langfart, Nordatlanten rundt. Grundet pludseligt, hårdt vejr med faldvinde, forliste Svartlöga d. 25 august uden for den hollandske kyst, - alle 11 ombordværende fik hjulpet hinanden i redningsflåden og det automatiske sikkerhedsudstyr gjorde at der 40 minutter efter, var en hær af Hollandske redningsfartøjer for at hjælpe dem i land. 

Af flere forskellige årsager blev det, efter 7 dage besluttet at skibet måtte hæves fra det 25 meter dybe vand. Skibet blev herefter erklæret totalt forlist finansielt set og stod umiddelbart til ophugning. 

Foreningen ‘Svartlögas Fremtid’ blev mobiliseret og overtog ejerskabet. Det store netværk omkring skibet støttede op med donationer og frivillige timer. Motoren blev renoveret og skibet sejlet hjem til Danmark i marts 2019, og fik hjemhavn i Ebeltoft Fregathavn.

I udgivelsen ‘Svartlögas logbog 2018 - 2019 : Fra havbund til grobund’ kan man læse uddybende om forliset og se eksempler på kunst der efterfølgende visualiserede og bearbejdede den dramatiske tur.

Ebeltoft og kunstplatform, 2018 - 2023

I samme omgang som skibet vendte tilbage til Danmark, blev der skrevet visioner i en mere seriøs samtidskunstfaglig retning og stillet spørgsmål blandt de daværende medlemmer som; “Hvordan kan man udfordre brugen af et skib og de maritime traditionelle vilkår; hvordan kan et skib blive en aktiv medspiller i den professionelle samtidskunstscene?”

Dina Lundvall Nielsen (billedkunstner) og Sara Kirstine Grønborg (billedkunstner og tømrer) startede OXER - en kunstnerdrevet udstillingsplatform ombord der fungerer sideløbende med foreningsskibet og genopbygningen. Læs en fin artikel om OXERs inspiration og begyndelse her.

Skibet bød i den første tid som kunstplatform budt velkommen til mange forskellige værker der tematiserer blandt andet forliset i 2018 men vigtigst udfordrer og undersøger brugen af et skib som udstillingsrum.

Primo 2022 havde OXER og Svartlöga været vært for (mindst) 19 kunstprojekter med professionelle samtidskunstnere, støttet af primært Statens Kunstfond og Syddjurs Kommune.

I sommeren 2021 modtog skibet 200.000 kr fra en anonym donor formidlet af Merkur Fonden. Pengene blev øremærket genetablering af rig såvel som sikring af kunstprogram for 2022. Senere i 2022 modtog skibet støtte fra både Nordea-Fonden og Tryg til opgradering af sikkerhed og navigation.

Fotos af Billedmageren, mm.

Grenaa havn, 2023 - nu

I vinteren 2023 besluttede foreningen for Svartlöga at det var tid til at se mod nye horisonter og beslutningen om at flytte havn fra smukke Ebeltoft til den mere rå havn og Grenaa blev taget.

Svartlöga er blevet inviteret til at være en del af initiativet ‘Liv på Sydhavnen’ i Grenaa, og vi håber at vi her på næsetippen kan etablere en masse nye samarbejder og møde en masse nye medlemmer der vil hjælpe med at passe på Svartlöga!

Skibet bærer stadig i dag præg af forliset i 2018, og foreningen arbejder hårdt på at realisere en gennemgående restaurering. Der er stadig brug for støtte! På nuværende tidspunkt består foreningen af omkring 30 medlemmer, der arrangerer arbejdsweekender, sejlture, fællesspisning og andet hyggeligt.

Alle er velkommen til at være med!

skrevet om Svartlöga

 
 

Ebeltoft mister sit kunstskib, december 2023

Trygfonden donerer 188.000 kr, sommer 2022

Skibet, der repareres med kunst, Merkurfonden, 27. oktober, 2021

Svartlöga: fra minestryger til kunstskib, podcast - Oplev Syddjurs, 20. oktober, 2021

Utopier i vandkanten, weekendavisen, 23. juli, 2021

Ny udstilling på Svartlöga, Lokalavisen Syddjurs, 7 juni, 2021

Svartlöga i Ebeltoft Fregathavn, Lokalavisen Syddjurs, 27 april 2021

Smukt skib er rekonstrueret af frivillige, SØFART, 18 oktober 2020

Sunket skib genopstår på ny, TV2 Østjylland, 3 august 2020

Kom med ombord, Aarhus Stiftstidende, 21 maj, 2020

Skibet der repareres med kunst, kunsten.nu, 29 november, 2019

Minestryger bliver til kunstskib, Lokalavisen Syddjurs, 23 marts 2019

Den sunkne minestryger vender hjem, SØFART, 17 marts 2019

Ny forening skal redde Svartlöga: Skibet er lastet med håb og drømme, Horsens Folkeblad, 15 oktober 2018

Ny forening skal redde Svartlöga, Aarhus Stiftstidende, 12 oktober 2018

Svartlöga hævet fra havets bund, 4 september 2018, Aarhus Stiftstidende

Skipper på forlist skib: vi har mistet alt, Aarhus Stiftstidende, 26 august 2018

Sejlskib fra Aarhus sunket ud for Hollands kyst: Alle 11 ombord er reddet, Aarhus Stiftstidende, 25 august 2018

Se billederne: Farvel, og god tur Svartlöga, Aarhus Stiftstidende,12 august 2018