udstillinger/værker/samarbejder
10. oktober 2024
Who knows Seaweeds?
Performance lecture, middag og udstilling
Kunstner:
Maj Horn
Who knows Seaweeds?
A new work for the exhibition project Radical Connections. An installation consisting of 30 seaweed masks displayed at the Grenaa-Anholt Ferry and a performance lecture held 10. October.
The masks are visual collages of seaweed research about the different stories, myths and tales seaweed are part of and what seaweed tells us about the sea.
Guests of the ferry are invited to take the seaweed masks down from the hooks and follow their visual clues and questions and use them to look through.
The title of the work is inspired by the question ‘Who has known the ocean?’ posed by biologist and author Rachel Carson in the essay Undersea (1937).
Radical Connections is an exhibition project that focuses on seaweed from 9. Oct - 10 Dec 2024 in Grenaa, DK. My work is in good company alongside works by @la_fraud. Curated by Henrik Majlund Toft Henrik Majlund Toft / Kunsthal for maritim æstetik in collaboration with Svartlöga and exhibited at OXER/svartlöga.
Fotos: Henrik Majlund Toft
6. oktober 2024
Veils and Masks
Udstilling på skibet + Koncert med ~ 𝑩𝑰𝑮 𝑩𝑳𝑶𝑶𝑫 ~
Kunstner:
Coleen Kinsella
A collection of “flags” sewn over the last 10 years, using color and shape and lyrical images to communicate the cost of war, witnessing war, alternative future housing(Buckminster Fuller), and reinterpreting symbols of assistance and peace.
The ceramic masks re meant to be held up to the mirror.
They are new relics, meant to see yourself as a witness or participant to the current reality of endless wars.
Colleen Kinsella(b.1975, White Plains, NY) is an artist and musician (of Big Blood) living and working in South Portland, Maine. Engaging in traditional and unconventional approaches to art and music, focusing on her practice on screen printing, etching and clay. Kinsella draws on the long democratic legacy of print as protest and provocation. Her work has been published on over 30 Album covers and collected by many friends and institutions like the Portland Public Library, Maine Women Writers, University of New England, Bowdoin College Special Collections, Bates College, Colby College, Sublime Frequencies(Seattle, WA), Ecstatic Peace(Northampton, MA), and Young God Records(NY).
Big Blood fra South Portland, Maine, blev dannet i 2006 af Colleen Kinsella og Caleb og deres datter Quinnisa. Big Bloods musik er både mangfoldig og dybt personlig. De er kendt for deres gør-det-selv-etos og har selv udgivet de fleste af deres indspilninger, ofte med håndlavet emballage, men de har også samarbejdet med uafhængige selskaber som Ba Da Bing Records og Feeding Tube.
September, 2024
Vandvenner #3: huskunstnerforløb mellem J&K og Norddjurs Friskole på og omkring Svartlöga
Om eventet:
Med børn og unge som eksperter udvikler VV3 værktøjer til, hvordan man kommunikerer med og skaber relationer til havet og dets beboere, og på den måde skaber venskaber på tværs af arter. Målet er at skabe vores egen fabulerende fremtidsfortælling, hvor mennesker, havet og dets beboere sameksisterer på nye måder.
VV3 er det sidste af tre projekter, som J&K realiserer ifm. HL. Vandvenner #1 foregik på Kirsten Kjærs Museum og Vandvenner#2 realiseres på 44Møen april-maj 2024. Vandvenner udvikler metodiske værktøjer med og for børn til, hvordan man kommunikerer og samarbejder med forskellige ”vandkroppe,” der publiceres af LABÆ ifm HL. Vandvenner informerer også direkte udviklingen af Unshore, et performanceværk af J&K for HL.
Vandvenner er støttet af Statens Kunstfond, Kattegatcentret, Norddjurs kommune og Liv på Sydhavnen.
16 - 18 maj, 2024
Hosting Lands: Radikale broer / Fortællinger af havet
Kunstner:
Samarbejde med Laboratoriet for æstetik og økologi
Om eventet:
Svartlöga og udstillingsplatformen OXER er en del af udstillingskonceptet Hosting Lands kurateret af Laboratoriet for Æstetik og Økologi, Aziza Harmel og Pujita Guha.
I den forbindelse afholdes der i maj et 3 dages seminar ombord på Svartlöga hvor nationale og internationale kunstnere og kuratorer fra projektet mødes og indtager skibet.
Mere info kommer løbende.
///
om HOSTING LANDS
Hosting Lands, kåret som Udstillingsprisen Vision 2022 af Bikubenfonden, er en udstillingsbevægelse om jord og fællesskaber. Hosting Lands skaber og styrker alternative infrastrukturer omkring kunstproduktion og jordbrug, der kan støtte udviklingen af mere bæredygtige, omsorgsfulde og levedygtige fremtider. Hosting Lands undersøger forhold til land, relationer mellem vært og gæst, og forbindelser mellem det lokale og det globale.
9 februar - 18 februar, 2024 (Grenaa) & 2 december - 17 december, 2023 (Ebeltoft)
Special Affects
Kunstner:
Sofia Albina Novikoff Unger
Om installationen:
Videoværket Special Affects er en absurd tragikomedie i tre akter. Fortællingen starter på et forladt strandferiested, hvor en mystisk lyd er dukket op, og stedets indbyggere har mistet deres balanceevne og fået hukommelsestab, hvor stedet nu er i undtagelsestilstand. Feriestedet er
blevet overtaget af et queer havfolk.
Installationen var placeret under dæk og indbød til en totaloplevelse for krop og hjerne.
Finanseret af Syddjurs Kommune.
17 oktober - 19 oktober, 2023
Spytspande og Sorte huller
Kunstner:
Jonas Kjeldgaard Sørensen
Om performancevandringen:
Udstyret med hovedtelefoner, guides publikum gennem byens afkroge via skjulte veje, med performativ fornemmelse og et immersivt lydlandskab i øregangene. ”Spytspande og Sorte huller” undersøger romantikkens natursyn, med afsæt i et samtidigt behov for at forstå det mudrede, det som fordærves og det som normalvis sorteres fra.
Finanseret af Statens Kunstfond, H.C. Andersen Festivals, Århus Kommunes Kulturudviklingspuljen, Syddjurs Kommune.
1 juni - 16 juli, 2023
BUNDDYRSFOLKET
Om udstillingen:
Udstillingen, der består af en statisk udstilling ombord såvel som en række ceremonier, er resultatet af et samarbejde mellem BMK og den lokale glaskunster Karen Nyholm.
En molboøsters kan blive over 500 år gammel og er dermed det ældste jordiske væsen, vi kender til. Gennem eksperimenter med form, farve og materiale har BMK undersøgt, hvordan man kan fortælle historien om et ældgammelt væsen, der filtrerer tid, sted og rum. Karen Nyholm, med værksted i Ebeltoft, har produceret en mængde molboøsters i glas. Farve, form og overflade vil tale til de besøgendes sanser og oversættelsen fra musling til glas-talisman har til formål at vække nysgerrighed hos de besøgende. Molboøstersene vil blive gemt under 1/2 meter sand i bunden af den gamle minestryger Svartloga.
I forbindelse med udstillingen vil BMK afholde fire arrangementer kaldet ’Ceremoni for molboøsters’, som skal forbinde de besøgende med molboøstersen gennem guidet meditation.
Både ’Ceremoni for Molboøsters’ og udstillingen ’Bunddyrsfolket’ er for alle men særligt målrettet børn og unge.
Udstillingen er oprindeligt et samarbejde med Ebeltoft Kunsthal. Udstillingen og ceremonierne er støttet af Syddjurs Kommune og Roskilde Festival Fond. Fotos af Kasper Palsnov.
13 august, 2022
Ursuppen
Om samarbejdet:
URSUPPEN - En performativ workshop v. J&K / Janne Schäfer og Kristine Agergaard
Samarbejde med Laboratoriet for Æstetik og Økologi og Den Grænseløse Festival.
J&K sejler med Svartlöga fra fregathavnen i Ebeltoft til Den Grænseløse Festival over Hjelm Dyb - et af de dybeste områder i de danske farvande. På sejladsen vil J&K gennem meditative og sensoriske eksperimenter udforske havet som alt livs Urmoder og Dybet som skjulested for det ukendte og uønskede. På festivalen fortsætter udforskningen i en performativ workshop for både børn og voksne, hvor der gennem fælles ritualer kommunikeres med havet som et levende væsen og skabes forbindelse til Dybet.
J&K ankommer til Svartlöga 10. August og vil dagene op til Den Grænseløse Festival foretage flere mindre workshops, performative handlinger og undersøgelser med base på Svartlöga.
Udstillingen er støttet af Merkur Fonden og Syddjurs Kommune. Fotos af Jonathan Sims.
12 maj - 4 juni, 2022
Klarsigtsapparat
Om udstillingen:
Udstillingen “Klarsigtsapparat” er en stedsspecifik totalinstallation af Kim Thøgersen Grønborg, Emil Brahe og Benjamin Asger Krog Møller på skibet Svartlöga. Installationen tager udgangspunkt i skibets fortid som minestryger i Skærgården. Dette er en fortid der tydeligt kommer til udtryk på skibet i dag, i dets konstruktion og udstyr, da skibet er bygget særligt til dette arbejde. Der har været tale om en ganske sensibelt teknisk arbejde, hvor besætningen har sat deres sanser i tæt forbindelse med teknologier baseret på ultralyd og elektromagnetisme.
Gennem installation og lydcollage vil der opbygges en stemningsfuld refleksion over denne tekniske sensibilitet, der omhandler forholdet mellem apparater, teknologi og menneskelig erkendelse mere generelt.
Udstillingen er støttet af Merkur Fonden, Syddjurs Kommune og Statens Kunstfond. Grafik af Benjamin Krogh Møller og Emil Brahe. Fotos af diverse gæster.
4 november - 18 november, 2021
Ebeltoft after the flood
Om udstillingen:
Hvordan bliver livet i Ebeltoft når klimaforandringer har omdannet Djurs til et øhav? Kan man bo i en kæmpe østers? Er det muligt at forestille sig, at livet vil blive bedre i fremtiden, på trods af videnskabens dystre forudsigelser? Det er spørgsmål som disse, udstillingen Ebeltoft after the Flood af Kristoffer Ørum kredser om.
Ombord på Svartlöga skaber udstillingen en forestilling om en optimistisk apokalypse. Som et skib fra fremtiden, fuldt af arkæologiske fragmenter der kan tolkes på mange måder, fortæller udstillingen om det liv, vi kunne have, hvis vi omfavner de kommende forandringer.
Arkæologien fortæller os, at menneskene på Djursland altid har haft et nært forhold til østers. Her slog mennesker sig ned efter den sidste klimaforandring: istiden. Den nemme adgang til østers i området betød, at de blev fastboende og fik tid til at udvikle deres kultur. Man har fundet køkkenmøddinger fra stenalderen, fulde af østersskaller, op til 7 m. over det nuværende havniveau. Det er spor af tidligere tiders høje vandstand og bevis på menneskets evne til at tilpasse sig skiftende klimaer.
Ved hjælp af elementer som sangtekster skrevet sammen med algoritmer, fejlagtige erosionsmodeller, 3d print og arkitekturmodeller forestiller udstillingen sig en række forskellige, men beslægtede mulige fremtider. Måske vil vores efterkommere tænke på vores del af historien som en formørket middelalder, umiddelbart før alting blev bedre, i et oversvømmet Ebeltoft befolket af lykkelige og legende mennesker, der bor i lykkelig harmoni med kæmpe østers. Et godt, men meget anderledes liv end det, vi lever i dag, på grænsen mellem land og hav. En fantasi om at verden ikke behøver at gå under for at kunne genopfindes.
Se flere billeder her.
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond. Fotos af Mikkel Kaldal.
28 august, 2021
OXER x Brydning: A Voyage Subjected to Joy
Om samarbejdet:
På Vejle Fjordfestival 2021 er vi glade for at kunne præsentere værket: 'A Voyage Subjected to Joy' af kunstner Kirke Hundevad Meng.
Værkets deltagelse i festivalen er produktet af en idé og et samarbejde mellem udstillingsplatformene OXER og Brydning (Vejle). Værket vil kunne opleves lørdag aften, fra omkring klokken 21.15 foran Fjordenhus.
Kirke Hundevad Meng arbejder med billede, sprog, tegn, følelser, politik og kultur som indbyrdes afhængige og karakteriserende forhold. Hun er uddannet fra Kungliga Kunsthögskolan i Stockholm i 2015.
Værket består af laserprojektion af tegning og digital collage, og med dette som sprog præsenteres ”en fiktion, der fortæller historien om en dystopisk fremtid, hvor ildevarslende grafer om klimaforandringer, stigende temperaturer og vandstande kommunikeres via farvestrålende laseranimationer.” (citat taget fra Museet for Samtidskunst hjemmeside).
Hør Kirke Hundevad Meng fortælle om værket, der lige nu er udstillet som en del Museet for Samtidskunsts udstilling 'Bobler', her: https://www.youtube.com/watch?v=AhY2Wr8ulh4
Det er muligt at præsentere værket med støtte fra Vejle Kommune.
12 august - efterår, 2021
Gruppeblink
Om projektet:
Gruppeblink er et projekt af Maj Horn, der med skibet Svartlöga som ramme vil undersøge havets fællesskaber og havet som et offentligt rum.
Gruppeblink vil bestå af en række sociale handlinger, hvor levede erfaringer og refleksioner fra et lokalt perspektiv i Ebeltoft Vig og Kattegat vil blive flettet sammen med global tænkning om havet og dets mange økologiske, politiske, sociale og poetiske aspekter.
Værket vil inkludere oprettelsen af et netværk bestående af 9 lokale personer der alle har forskellige tilgange og erfaringer med havet – en havbiolog, en marine-kunstner, en husbåds-beboer, en vinterbader, en båd-bygger, en lystsejler, en havne udvikler, m.fl. Netværket og offentligheden inviteres til at mødes i en rækker performative møder på og ved skibet, hvor Maj Horn vil guide en vidensdelingsproces der vil skabes nye koblinger mellem fællesskaber og havet – fra rytmer og cyklusser, kommunikation og tegn, samarbejdsmetoder og teknikker, roller og hierarki.
Projektets teoretiske referencer er bl.a. Kamau Brathwaite´s begreb ”tidalectics” (1967) et eksperiment i at re-tænke vores syn på havene; Astrida Neimani´s begreb “hydrofemisnisme” (2012) om solidaritet på tværs af vandede kroppe; og Stefanie Hesslers kuratoriske og teoretiske arbejde med kunst og tværfaglig forskning om havene (Tidalectic Curating, 2020, Prospecting Ocean, 2019).
De sociale handlinger og vidensdelingen vil efterfølgende blive bearbejdet til et tekst/fotoværk, der vil koble vidensdelingen, processen og de performative elementer sammen. Det vil blive offentliggjort i efteråret 2021.
Gruppeblink er baseret på research udført på og omkring skibet. Det er en forlængelse af Maj Horns praksis, der i forskellige formater og tidsligheder omhandler det offentlige rum, fællesskaber og det at samarbejde, bl.a. ved at undersøge metoder for kollektiv vidensdeling og steders identiteter og atmosfære.
Projektet er venligst støttet af Statens Kunstfond og Slots-og kulturstyrelsen. Grafik: Gruppeblink, skitse af Maj Horn & Lucía Merlo, 2021. Fotos Gert Præst.
3 juli - 31 december, 2021
Hydro Human
Om værket:
Til årets gallionsfigur har billedkunstner Nour Fog sammensmeltet en række mytologiske væsener der knytter sig til havet: en intersex karakter,en hybrid af sirener, havfruer/havmænd, den skumfødte Venus et søuhyre. Kan opleves fra kajen på alle tider af døgnet.
Se flere billeder her.
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Statens Værksteder for Kunst. Tak til Syddjurs Kommune og Ebeltoft Gårdbryggeri for støtte til ferniseringen.
5 juni - 20 juni, 2021
Proxy Harbor Environs
Kunstner / about the artist (in english):
The Nomadic Platform for Eco-Economic Futures is a context specific engagement of multiple forms, formats, and iterations. Its aim is to experiment with new socio-political, imaginative, and utopian strategies in relationship to pressing interconnected ecological and economic crises. It seeks to create dialogue, action, and organization through pedagogical and discursive interactions while prototyping new engagements through collective exchange.
It is initiated by artist, organizer, and researcher Scott William Raby. His artistic practice engages the socio-economic and geopolitical forces that shape the dynamics between art and broader spatial, cultural, and institutional frameworks. Urbanization processes, environmental commons, judicial and financial infrastructures, micro-politics, and mass-communication systems are common sites and subjects of inquiry. His aim is to reframe and reconfigure relationships between labor, value, spatial politics, legality, and power dynamics through expanded notions of artistic practice.
He has recently performed, exhibited, or presented at several art and academic institutions including SKAL Contemporary, Skagen (DK), Performance Protocols and Kunsthal Nord, Aalborg (DK) c4 projects, Copenhagen (DK), ARGOS, Brussels (BE), I:projects Space, Beijing (CN), M_HKA, Antwerp (BE), MaaT, Lisbon (PT), and Goldsmiths, London, (UK), among many others.
Om projektet / about the project (in english) :
Proxy Harbor Environs seeks to integrate Svartlöga and OXER more closely to local audiences, public spaces, and the surrounding maritime infrastructure in new ways. The socio-economic and ecological conditions of the Ebeltoft harbor front will serve as a point of departure that will be examined on-site during the project period. Through a temporary mixed media installation activated by performative moments and public interactions, The Nomadic Platform of Eco-Economic Futures (NPEF) will utilize art as a tool to explore new strategies in which co-production and commoning approaches can be enacted in relation to eco-economic dialogues.
The Ebeltoft harbor front contains a unique confluence of activities and spaces. These include a small-boat fishing community, grassroots cultural associations, aging ferry infrastructure, an DIY-living communities. This vernacular exists in relation to a bustling tourist economy, coastal real-estate development, demographic shifts, and a growing cultural sector. The way these trajectories intersect and interact frame important contemporary dialogues on urban transformation, climate change, spatial accessibility, and community building.
Throughout the project, the NPEF will seek to explore and unfold these conditions through artistic practice with multiple publics. Proxy Harbor Environs will seek to not only discuss and rethink these socio-economic and ecological relations, but will also experiment with alternative ways, means, and methodologies to put them into practice. The aim is to put conversation further into action, organization, and experimental exchanges, while taking the site, socio-cultural content, and broader context into consideration.
Projektet er støttet af Statens Kunstfond, Statens Værksteder for Kunst og Syddjurs Kommune. Tak til Kvickly Ebeltoft for vin og snacks til ferniseringen.
22 april - 9 maj, 2021
BEACHED AT MY BREAST / STRAND VED MIT BRYST
Kunstnere:
Jonas Kjeldgaard Sørensen (f. 1993) er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 2018
https://www.jonaskjeldgaard.com/beached-at-my-breast-rain-is-falling-from-the-sky/
Om udstillingen:
BEACHED AT MY BREAST bygger på personlige erindringer, skibets traumer, selvgestaltede universer og ”Hydrofeminisme: eller, om at blive en krop af vand” af Astrida Neimanis.
Hvor jorden er defineret af dens tektoniske grænser, skvulper de oceaniske bølgeslag endeløst i vores kroppe, om skroget på de store containerskibe, gennem membraner og i brystet, mens fostret lægger i vand til langt op over knæene, er vi, det og alt hvad Astrid Neimanis kalder ”a body of water” – en vandet krop. Mens kroppe udkæmper vand-territoriale kampe, bekæmper vandet disse ved demokratisk-horisontale nivelleringer.
Beached at my breast er strandet i epidemien og genåbningernes vugge, og transformeret i flere omgange for at få sin endelige form på dækket af Svartlöga. Minestrygeren forliste på sin jordomsejling ud fra hollands kyst, og lægger nu fortøjet i Ebeltoft havn.
Man kunne betragte det at sejle som en forflytning af vand. Som strået gør det i stråtaget og tagrenden fra facader, hænger gargoilerne fra Notre Dame og vandspyer som kanoner uden krudt. På dækket af Svartlöga er galionsfiguren materialiserer sig i en 4 meter lang udgave af sig selv. Modelleret i et androgynt-naivt udtryk der knytter an til historiske træudgaver af stævnfigurer og overpøser skulpturen dækket med vand fra mund og bryst. Kropsligt insisterende lægger den udspændt på dækket.
Et lærred er udspændt i masten, som et transparent sejl der ikke tager vinden - men opfanger en projektors lyskegle, danner baggrund for videoværket ”Rain is falling from the sky” der først bliver synlig når mørket sænker sig. I et uendeligt stort sort rum, svæver en krop, som en galionsfigur uden sit skib. Beskueren forføres, som det kolde vand er for den uerfarne vinterbader, langs bølgeskvulp skabt af store Mærsk skibe, døende koralrev og skibsvrag. Melankolsk skvulper det til sin egen melodiske fløjten.
Når den forliste galionsfigur synger: ”Can rain fall from the inside of a theatre”, forbindes skibsfarer med teatrets mørke i en historie, hvor søfolk på landgang søgte tilflugt i teatrets kulisser, hvor velkendte snorretræk, gjorde dem til teatrets rebslagere. Et sceneskift med beslægtede ideer, hvor fløjten var bandlyst, så man altid kunne høre den forliste skuespillers fløjten.
Se flere fotos fra udstillingen her.
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Syddjurs Kommune. Tak til Maltfabrikken, Ebeltoft Gårdbryggeri og Glasmuseet Ebeltoft for hjælp i forbindelse med opsætning og fernisering. Fotos af Mikkel Kaldal. Video af Amalie Vilslev Juelsgaard.
17 juli, 2020 - 1 juli, 2021
Symbiont
Kunstnere:
Nanna Katharina Jensen, Lea Momberg, Sara Kirstine Grønborg og Dina Lundvall Nielsen
Om værket:
Skulpturen tager udgangspunkt i en diskussion om galionsfigurens kræfter som medie for det feminine, det symbiotiske og det transformerende. I skibets stævn rejser sig et groteskt bud på en galionsfigur, udformet i gasbeton. Den væsenslignende skulptur huser et opfundet organ som er indstøbt i resin.
I en symbolsk handling har kunstnerne indsamlet restmateriale i form af plastaffald fra områderne omkring Ebeltoft Færgehavn og smeltet de fundne materialer sammen med sten og sand fra stranden nær ved skibet. I en forening af disse materialer har de eksperimenteret og konstrueret plasticglomerat-lignende elementer som er indkapslet i skulpturen. Plasticglomerat er en betegnelse for en ny stenforekomst bestående af sedimenter, sand og jord der er gået i forbindelse/smeltet sammen med plastik. Det kan ses som en fusion af to fremmed elementer, det menneskeskabte og det naturskabte, der forenes i en ny substans.
Skulpturen forbindes til havet med pumper, og som en navlestreng der sender næringsstoffer til et foster, sender pumperne livgivende vand, fra havet op til skulpturens krop og derefter ud over dækket. Nærmest som i en moder-barn symbiose, bærer havet skulpturen, som til gengæld skaber et udtryk for liv og udfoldelse.
Værket er støttet af Statens Kunstfond, Sund og Bælt og var et samarbejde med Grobund. Skitser af Nanna Katharina Jensen, fotos af Sara Kirstine Grønborg, Dina Lundvall Nielsen, Svensson og Lea Momberg.
5 september - 20 september, 2020
Svartlögas vise
Kunstnere:
Forfatter Sanne Flyvbjerg, komponist Rikke Bjerring og billedkunstner Søren Assenholt
Om værket:
Svartlögas vise er en følelsesfuld lydinstallation, som vil fylde skibet med rå og poetisk sang.
Værket er et kvad, der fortæller Svartlögas livshistorie; fra minestryger i den svenske skærgård til flydende kunsthal i Ebeltoft.
Musik og tekst tager udgangspunkt i strukturen fra de gamle Sea Shanties. Tempo, rytme og energi bliver styret af bådsmandens kald, besætningen svarer og ved fælles hjælp bliver trosser hevet ind, imens der synges, sejlene bliver hejst, ankeret hæves fra havets bund.
Svartlögas vise indspilles af et professionelt folkemusikerhold, men på ferniseringsdagen fremføres den på Svartlögas dæk af alle tre kunstnere samt et kor af lokale sangere.
Efter koncerten kan de besøgende gå rundt på skibet og høre visen afspillet på egetræsskulpturer, som tager udgangspunkt i radioæstetik fra den Kolde Krig.
Kunstnerne og projektet er støttet af Syddjurs Kommune. Fotos Søren Assenholt, Sanne Flyvbjerg og Sara Grønborg
15 maj- 31 maj, 2020
EFTER STORMEN
Kunstnere:
Om udstillingen:
Kunstnerparret Maj Kjærsig og Nour Fog tager afsæt i Svartlögas dramatiske historie og interagerer med den utraditionelle udstillingsramme. Efter stormen tager stilheden over, skaderne ses og der dannes overblik. Naturens store kræfter, bruddets potientiale og det nådesløse og smukke i forliset, er katalysatoren for skabelsen af denne udstilling.
I sejlskibets forskellige skæve rum, vil værkerne gå i dialog med de iboende fortællinger. I et rum vil en række keramiske objekter, fremstå som vandslebne, nærmest kropslige, sten fra havets bund. Nogle er små og kan ligge i en hånd, andre er store og fungerer som stole, hvorfra man kan sidde og observere udstillingen. I et andet rum, vil tynde og porøse keramikflager og fragmenterede skulpturkonstruktioner af potteskår, hylde skåret og revnens skønhed. Lyddelen af udstillingen har en undersøisk og musikalsk karakter og tager afsæt i kunstnernes forestilling om undervandslyde.
Se flere billeder fra udstillingen her.
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond. Fotos Nour Fogh og Dieter Betz.
December 2019
Svartlögas logbog - fra havbund til Grobund
Bidragsydere:
Anna Weber, Boye Nymann, Daniel Meyer, Dina Lundvall Nielsen, Ella Jørgensen, Henrik Grønborg, Lea Momberg, Lene Bay, Lise Kjær, Oscar Yran, Pau Egeskov, Sara Grønborg, The Gaming Department, Urban Engberg. blandt flere.
Om udgivelsen:
I 2019 udgav OXER og foreningskibet Svartlöga en bog med titlen ‘Fra Havbund Til Grobund’ . I udgivelsen gennemgås processen der har ført os til det sted skibet er i dag. Bogen tager afsæt i Svartlögas arkiv fra efteråret 2018 til efteråret 2019, førstehåndsberetninger fra forliset til redningsaktionen, og introducerer skibets næste kapitel som nyudklækket udstillingsplatform for samtidskunst.
Er du interesseret i at købe bogen, så kontakt os. Pengene går til arbejdet med at bevare skibet.
Udgivelsen er støttet af Statens Kunstfond, Syddjurs Kommune og Monokrom (Christian Bloom). Grafisk opsætning Dina Lundvall Nielsen.
12 oktober - 21 oktober, 2019
SPACELÖGA
Kunstnere:
Ruben Ostan Vejrup, Jeppe Jørgensen, Thomas Udomrat Hostrup, Henrik Nour, Dina Lundvall Nielsen, Oscar Yran, Jonas Vang Hansen og Taika Louhivuori (the Gaming Department)
Om udstillingen:
Captain Veal Boy presents: “Spacelöga”
In.the.abandoned.scenography.of.Spacelöga.you.are.invited.to.explore.objects.artefacts.and.video.work.the.exhibition.is.an.experiment.in.transforming.the.ship.Svartlöga.into.a.spaceship.through.roleplaying.and.gaming.An.exploration.of.time.ad.meaning.it's.a.multiintentional.exhibition.everything.between.wooden.sailboats.and.drug.infused.corporate.capitalism.in.a.future.near.you.using.roleplaying.and.a.computer.game.as.a.starting.point.this.exhibition.is.both.a.documentation.and.a.set.of.an.intense.space.adventure.using.a.multitude.of.media.and. viewpoints.to.tell/trace.a.(mysterious).story.with.the.means.of.art.installation.art.meets.roleplay.in.a.kaleidoscopic.view.behind.and."in".the.scene.a.controversial.interpretation.of.the.events.that.took.place.at.Spacelögas.disappearance.The.Gaming.Department.presents.the.museum.of.Spacelöga.
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Syddjurs Kommune. Fotos af Oscar Yran og Samara Sallam.
22 juli - 5 august, 2019
Fra Havbund til Grobund - en stævnskulptur i pileflet
Kunstnere:
Lea Momberg, Nanna Katharina Jensen, Sara Grønborg, og Dina Lundvall Nielsen
Om værket:
Fra havbundens mørke høstes inspiration, som fletter maritim kultur og samtidskunstens metoder sammen.
D. 15. juli sejler udstillingsplatformen OXER, ombord på skibet Svartlöga, til Ebeltoft Færgehavn. Med ombord er materialer til at gennemføre en ny galionsfigur i pileflet til Svartlögas stævn.
I et samarbejde med Grobund byggefestival, de kunstnerdrevne udstillingssteder Organon og Ved Siden Af, vil OXER eksperimentere med betydning og udformning af galionsfiguren.
I en workshop på Grobund byggefestival vil OXER lede en kreativ proces, der skaber indblik i billedkunstens formgivning, tankemønstre og metoder. En galionsfigur besjæler et skib og tematikker som død og genfødsel gennem den skabende kraft og kunstens evne til at aktiverer forskellige perspektiver i tid, sted og rum, er omdrejningspunkter for projektet.
Projektet er støttet af Syddjurs Kommune, Statens Kunstfond, Grobund og Sund og Bælt. Fotos af Dieter Betz, Søre Grønborg, Dina Lundvall Nielsen. Skitser af Nanna Katharina Jensen og Dina Lundvall Nielsen.
8 juni - 23 juni, 2019
Opløsning af Det Private Arkiv - et forlist fotoalbum går i dialog med samtidskunsten
Kunstnere:
Sarah Ridao, Anna Weber, Jonas Vang, Ruben Vejrup, Taika Louhivuori, Anna Walther, Louise Bonde Hansen, Torben Victor Schmidt, Ulrike Doßmann, Maj Kjærsig, Sara Grønborg, Jonas Kjeldgaard Sørensen, Johanne Rude Lindegaard, Sif Hedegård, Louise Uth, Dina Lundvall Nielsen, Anders Christian Eriksen, Simon Engberg, Simon Fill, Kate Sterchi, Kristoffer Ørum, Lise Kjaer, Mariane Lyngsø, Lone Penstoft, Pia Möller-Light, Levin Gjernals, Stine Gro, Niklas Bruhn, Jesper Højrup
Om udstillingen:
Katastrofe og kaos har skabt nogle uforventede billeder. Udstillingen Opløsning af Det Private Arkiv udforsker hvordan pludselige hændelser kan skabe nye narrativer.
Gennem et Open Call er 26 kunstnere gået i dialog med fotografier der har været udsat for tre atmosfæres tryk og eksponeret for saltvand. Fotografierne blev fundet i en kahyt ombord på skibet Svartlöga efter hun kæntrede og sank i August 2018. Efter syv dage på havbunden blev hun bjærget og fotoalbummet dukkede op i mængden af ting.
I denne anden udstilling af OXER, kan besøgende opleve samtidskunstens talrige greb og metoder indtage forskib, agterkahyt, motorrum og dæk, ombord på skibet Svartlöga.
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond. Fotos af Billedmageren. Originale fotos af Henrik Grønborg.
20 april - 4 maj, 2019
Højtryk fra Atlanten - et skæbnesvangert skibsforlis, fortalt i træsnit
Kunstnere:
Dina Lundvall Nielsen og Oscar Yran (Trykkogeren)
Om udstillingen:
Træsnit-duoen Trykkogeren udstiller værker fra havbunden, som sætter et sunket skib, dets historie og øjeblikkelige kontekst i nyt lys. Ved åbningen af OXER - en udstillingsplatform ombord på skibet Svartlöga, præsenterer vi første udstillingen Højtryk Fra Atlanten.
Serien på ni træsnit er installeret i forskibet på Svartlöga, hvor gæster kan komme ombord og opleve dem. Udstillingen er en stedsspecifik installation og er en grafikoplevelse i det udvidede felt. Begreber som rejse, tempo, afstand og det analoge håndværks kraft, ligger til grund for værk-seriens begyndelse. Dernæst en prøvelse i forlis, håndteringen af et vrag, og til sidst at genvinde håbet. Trykkogeren, planlagde i efteråret 2018 at tage kunsten med over Atlanterhavet, ombord på skibet Svartlöga. Gennem fire måneder skulle ni træsnit produceres og sendes hjem til abonnenter. Værkerne skulle inspireres af omgivelserne, oplevelserne og den historiske kontekst vi sejlede igennem. Dette format er inspireret af Ando Hiroshiges værkserie “54 stationer fra Tokyo til Kyoto”, som portrætterer både tid, sted og rum. Projektet tog en helt anden karakter, da sejlskibet forliste efter to uger.
Trykkogeren består af Dina Lundvall Nielsen og Oscar Yran, begge uddannet ved Det Fynske Kunstakademi. I 2016 tog de på udveksling til Kyoto, Japan for at studerer japansk træsnit (moku hanga).
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond. Fotos af Dina Lundvall Nielsen og Oscar Yran.